Erdoğan: "Gazze'de İsrail'i Ateşkese Zorlamak İçin Ticaret Yasağını Sürdüreceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'deki saldırıları durdurmak amacıyla İsrail'e uygulanan ticaret yasağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Gazze'de İsrail'i ateşkese zorlamak için aldığımız ticareti kesme konusunu uygulamada iş dünyası ile iletişim kanallarını açık tutuyoruz. Netanyahu yönetimi Gazze'deki katliama son verinceye kadar ticaret ve diplomasi alanında İsrail üzerinde baskı kurmayı sürdüreceğiz" dedi.

Enflasyon Dışındaki Hedeflerde Başarı

Ekonomik hedeflere de değinen Erdoğan, enflasyon dışında tüm hedeflerin üzerinde başarı sağladıklarını ifade etti. "Ana sıkıntımız enflasyon" diyen Erdoğan, ekonomideki yol haritasına sadık kalacaklarının altını çizerek, yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon sürecine gireceklerini belirtti. Erdoğan, "Piyasa beklentileri de öngörülerimizi destekliyor" diye konuştu.

Kalıcı Enflasyon Düşüşü Hedefi

Enflasyon beklentilerinin iyileşmeye başladığını vurgulayan Erdoğan, geçici rahatlama değil kalıcı bir enflasyon düşüşü hedeflediklerini söyledi. Döviz kuru üzerinden yapılan spekülasyonlara da değinen Erdoğan, "Bir kesim 31 Mart öncesinde bir furya başlatmıştı. Döviz kuru üzerinden korku saldılar. İnsanları dolar avro satın almaları için ahlaksızca kışkırttılar. Karamsar senaryoların hiçbiri gerçekleşmedi" dedi.

DEİK Genel Kurulunda Önemli Mesajlar

DEİK Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Erdoğan, iş dünyasına olan güvenini vurguladı. Türkiye'nin gelişmesine katkıda bulunan DEİK üyelerine teşekkür eden Erdoğan, "İsrail'e ticareti durdurmada iş dünyasıyla beraberiz. Netanyahu yönetimi Gazze'deki katliamlarını durdurana kadar İsrail üzerine baskıyı sürdüreceğiz" dedi.

Ekonomik Başarılar ve Gelecek Planları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ihracatının 255 milyar doları aşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını söyledi. Büyüme oranında Avrupa'da birinci, G20'de ise dördüncü sırada olduklarını belirten Erdoğan, işsizlik oranının yüzde 8,6'ya gerilediğini söyledi. Erdoğan, "Ekonomide yol haritamız 12. kalkınma planıdır. Yol haritamıza sadık kalıyoruz" diye ekledi.

Rezerv Artışı ve Döviz Spekülasyonları

Geçen yıl Mayıs ayında 97,1 milyar dolar olan brüt rezervlerin 140 milyar dolara yükseldiğini belirten Erdoğan, "Swap hariç net uluslararası rezervlerde son 1,5 aydaki iyileşme 50,7 milyar dolar oldu" dedi. Döviz kuru üzerinden spekülasyon yaparak insanları korkutmaya çalışanlara karşı da sert mesajlar veren Erdoğan, "Karamsar senaryoların hiçbiri gerçekleşmedi" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ekonomi ve Yatırım Mesajları Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ekonomi ve Yatırım Mesajları

Geleceğe Dönük Ekonomik Vizyon

Erdoğan, ekonomi programlarının asli önceliğinin enflasyonu tek haneye indirerek milletin refahını artırmak olduğunu belirtti. Yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon sürecine gireceklerini ifade eden Erdoğan, piyasa beklentilerinin de bu öngörüleri desteklediğini söyledi. Türkiye'ye yönelik yatırımcı güveninin arttığını ve yerli ve yabancı yatırımcıların Türk lirası varlıklara ilgisinin yükseldiğini belirtti.

Tasarruf ve Yatırım Teşvikleri

Kamuda tasarruf paketiyle yapılan kesintilerin önemli alanlara yöneltileceğini belirten Erdoğan, yüksek teknolojili üretime destek amacıyla yatırım taahhütlü avans kredileri programını yapılandırdıklarını söyledi. Erdoğan, "Yeşil ve dijital dönüşümü önemsiyoruz. Asya'ya alternatif olacak üretim merkezi arayışında Türkiye'nin ismi giderek daha fazla ön plana çıkıyor" dedi. DEİK'in bu süreçte önemli görevler üstlenmesini beklediklerini ifade eden Erdoğan, "Siz hedeflerinize yürümeye devam ettiğiniz sürece biz de yelkenlerinizin ihtiyacı olan rüzgarların esmesi için gerekeni yapacağız" diye ekledi.

Editör: Masume Masume