Başvuru Süreci ve İddialar

Afyonkarahisar Belediyesi'ne spor salonu açma ruhsatı için başvuru yapan Mousa K. Gatea, yerel seçim döneminde başvurunun seçim sonrası yapılması gerektiği bilgisi verilerek geri çevrildi. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nin ardından belediyeye yeniden başvuran Gatea, başvurusunun kasıtlı olarak bekletildiğini ve sosyal medyada ırkçı uygulamalara maruz kaldığını iddia etti.

Gatea, belediyeden kapalı olan dükkanı için aranarak, "Yarın dükkanını aç, belediye başkanı bizzat kendisi kapatacak ve resim çekilecek, gazeteciler gelince ağzını açmayacaksın." denildiğini ileri sürerek, bu durumun mağduriyetine neden olduğunu belirtti.

Suç Duyurusu ve Soruşturma Süreci

Gatea, mağduriyetinin giderilmesi talebiyle 22 Nisan'da Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, şikayet üzerine, 10 Mayıs'ta İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'ne yazı göndererek, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal hakkında "Görevi kötüye kullanma" suçundan soruşturma izni istedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Netanyahu'nun Konuşmasına Tepki! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Netanyahu'nun Konuşmasına Tepki!

İçişleri Bakanlığı, 15 Mayıs'ta Afyonkarahisar Valiliği'nden Köksal ve diğer sorumlu belediye görevlileri hakkında araştırma yapılmasını talep etti. 24 Mayıs'ta Afyonkarahisar Valiliği, Vali Yardımcısı Fatih Topuz'u ön araştırmacı olarak görevlendirdi ve Belediye Başkanı Burcu Köksal'dan yazılı ifadesini istedi.

Gelişmeler ve Medyaya Yansıması

Gatea, 27 Mayıs'ta Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız'ın da katıldığı Valilik'teki Halk Günü Toplantısı'nda mağduriyetini dile getirdi. Belediye Başkanı Burcu Köksal, 30 Mayıs'ta konuyla ilgili yazılı ifadesini Afyonkarahisar Valiliği'ne gönderdi. Ancak, ifadenin gizli olmasına rağmen bazı basın yayın kuruluşlarında haber olarak yayımlandı.

Valilik yetkilileri, bu sürecin rutin bir hukuki prosedür olduğunu ve gizli evrakın basına sızdırılmaması gerektiğini belirtti.

Editör: Masume Masume