Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi, Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, emniyet kemeri kullanımının önemine dair değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, emniyet kemerinin sürücü ve yolcuların taşıt içindeki emniyeti ve güvenliğini sağlayan kritik bir ekipman olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de emniyet kemerinin kullanımının yaygın olmadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre Türkiye'de emniyet kemerinin kullanım oranlarının diğer ülkelere kıyasla düşük olduğuna dikkat çekti.

Uçan, emniyet kemerinin kaza anında sürücü ve yolcuların koltuklarında sabit kalmasını sağladığını ve ciddi yaralanmaları önlediğini açıkladı. Emniyet kemerinin kullanımının ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarındaki etkisine dair verilere de değindi.

Marmara Belediyeler Birliği’nden Sokak Hayvanları Araştırma Raporu! Marmara Belediyeler Birliği’nden Sokak Hayvanları Araştırma Raporu!

Özgür Şener ise, emniyet kemerinin sürücü ve yolcuları taşıttan dışarı çıkmalarını önlediğini, çarpma etkisini dağıtarak vücuda zarar verme riskini azalttığını belirtti. Ayrıca, çocukların seyahatlerinde emniyet kemeri ve uygun çocuk koltuğu kullanımının önemine dikkat çekti. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye'deki çocuk ölüm oranlarının yüksek olduğunu ve bu durumun doğru koltuk kullanımıyla önüne geçilebileceğini vurguladı.

Son olarak, Şener, emniyet kemerinin sadece bir tercih değil, zorunluluk olduğunu ve hayat kurtardığını vurgulayarak, toplu taşıma araçlarında ve ikinci el araç alımlarında emniyet kemeri kontrolünün önemine değindi.

Editör: Masume Masume