HABER MERKEZİ - Yeni analizlere göre akut gıda güvensizliği alarm verici bir hızla artmaya devam ediyor; neredeyse 300 milyon insan açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya. Şiddetlenen çatışmalar ve insani yardımlardaki kesintiler, iklim değişikliği ve ekonomik şoklarla birlikte geçen yıl 13,7 milyon kişi daha kronik gıda güvensizliğine sürüklendi.

Birleşmiş Milletler destekli Küresel Gıda Krizleri Raporu’na (GRFC) göre “akut gıda güvensizliği” yaşayan insan sayısı üst üste altıncı kez artarak 295,3 milyona ulaştı. Bu rakam, raporda analiz edilen 53 ülkenin nüfusunun yaklaşık dörtte birine – %22,6’sına – denk geliyor.

Gazze'de İsrail Saldırıları Sürüyor: Can Kaybı 53 Bini Aştı
Gazze'de İsrail Saldırıları Sürüyor: Can Kaybı 53 Bini Aştı
İçeriği Görüntüle

Raporda, “Yoğunlaşan çatışmalar, artan jeopolitik gerilimler, küresel ekonomik belirsizlik ve ciddi fon kesintileri akut gıda güvensizliğini derinleştiriyor,” denildi. BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre en kronik gıda eksikliğini yaşayan insanların sayısı geçen yıl iki katından fazla arttı.

Bu insanların %95’ten fazlası Gazze Şeridi veya Sudan’da yaşıyordu; ancak Haiti, Mali ve Güney Sudan da benzer gıda krizlerinden etkilenen önemli nüfuslara sahipti.

IPC tarafından “felaket” olarak tanımlanan bu kategori, açlık, ölüm, yoksulluk ve yüksek düzeyde akut yetersiz beslenmeyle karakterize ediliyor. Sudan’da kötüleşen iç savaş nedeniyle kıtlık resmen ilan edildi; 24 milyondan fazla kişi akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.

Gazze Şeridi’nde de durum kötüleşti. Uzmanlar geçen yıl, nüfusun yarısının IPC’nin “felaket” senaryosunda yer almasının beklendiğini belirtti. Raporda, “Mart ayı başında Gazze Şeridi’ne tüm geçişlerin kapatılması ve iki aylık ateşkesin çökmesiyle birlikte, gıdaya erişim ciddi şekilde kısıtlandı,” denildi.

Pazartesi günü yayımlanan en son IPC raporu da bu uyarıları doğruladı; yaklaşık 2,1 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’nin, İsrail’in insani yardımları engellemesi nedeniyle “kritik kıtlık riski” altında olduğu belirtildi.

GRFC uzmanları, Myanmar, Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki çatışmalar nedeniyle 19 ülkede gıda güvenliğinin kötüleştiğini tespit etti. Uzmanlara göre bu güvensizlik, iklim kriziyle daha da kötüleşiyor; Etiyopya, Kenya ve Somali ile Afganistan ve Pakistan’da kuraklık koşullarının daha da ağırlaşması bekleniyor.

Bu yıl yapılan ani fon kesintileri – özellikle ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) kaynaklı olanlar – Sudan, Yemen ve Haiti gibi ülkelerde 14 milyondan fazla çocuğa yönelik beslenme hizmetlerini durdurdu ve onları şiddetli yetersiz beslenme ve ölüm riskiyle baş başa bıraktı.

Bu fon kesintilerinden önce bile, GRFC raporunun incelediği 53 ülkenin neredeyse yarısında beslenme krizi tespit edilmişti.

Muhabir: Said Aydın