İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın Hayatını Kaybettiği Helikopter Kazası

İran, Doğu Azerbaycan eyaletinde yaşanan trajik helikopter kazasında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve beraberlerindeki 7 yetkilinin hayatını kaybetmesinin yasını tutuyor. İranlı yetkililer, kazanın ardından ulusal çapta büyük bir üzüntü yaşandığını ve geçici olarak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Mokhber'in görevi devralacağını açıkladı.

Dünya Liderlerinden Taziye Mesajları

Birçok ülke lideri, Reisi ve beraberindekilerin ölümünün ardından İran'a taziye mesajları gönderdi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan Bağcılar’da Saldırıya Uğrayan İmam İçin Açıklama! Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan Bağcılar’da Saldırıya Uğrayan İmam İçin Açıklama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Taziye Mesajı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda şunları söyledi:

"Geçirdiği helikopter kazasında maalesef vefat ettiğini öğrendiğimiz, değerli mevkidaşım, kardeşim, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi’ye Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Merhum Reisi ile aynı helikopterde hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı ve diğer kişilere de Allah’tan rahmet diliyorum. Başta İran İslam Cumhuriyeti’nin Dinî Lideri Sayın Ali Hamaney olmak üzere, dost ve kardeş İran halkına, hükûmetine, Sayın Reisi’nin ve diğer merhumların ailelerine en derin taziyelerimi iletiyorum. Görevde olduğu süre boyunca İran halkının ve bölgemizin huzuru için verdiği çabalara bizzat şahitlik eden bir mevkidaşı olarak, Sayın Reisi’yi saygıyla ve minnetle yâd ediyorum. Türkiye olarak pek çok kez olduğu gibi bu zor ve müessif günlerinde de komşumuz İran’ın yanında olacağız."

Irak Başbakanı Şiya el-Sudani'nin Mesajı

Irak Başbakanı Şiya el-Sudani, yaptığı açıklamada, "Bu trajik kaza sebebiyle İran halkına ve liderlerine desteğimizi sunuyoruz" ifadesini kullandı.

Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani'nin Taziyesi

Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani, İran hükümetine ve halkına başsağlığı diledi.

Pakistan'dan Bir Günlük Yas İlanı

Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin vefatının ardından bir günlük yas ilan ederek, "Kardeş İran'a kendi adıma ve halkım adına en derin üzüntülerimi iletiyorum. Büyük İran milleti bu trajik olayın üstesinden geleneksel cesaretiyle gelecektir" dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başsağlığı Dilekleri

BAE Emiri Muhammed bin Zayid en-Nehyan, "Bu zor zamanlarda İran halkının yanındayız" açıklamasını yaparak, başsağlığı dileklerini iletti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'den Taziye Mesajı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de, Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın vefatının ardından taziye dileklerini iletti.

Editör: Masume Masume