Haber Merkezi- Melanoma, cilt kanserinin en ölümcül türlerinden biridir ve dünyada bu hastalığa karşı geliştirilen ilk "kişiselleştirilmiş" mRNA aşısının denemesi şu anda İngiltere'de gerçekleştiriliyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, melanomdan alınan kafa derisindeki bir büyüme nedeniyle ameliyat geçiren 52 yaşındaki Steve Young, bu aşının ilk deneklerinden biri olacak.

Aşı, bağışıklık sisteminin kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu sayede kanserin geri dönmemesi umulmaktadır.

Aşı, mRNA-4157 (V940) adını taşıyor ve Covid aşılarıyla aynı teknolojiyi kullanıyor. Şu anda, aşamanın son aşaması olan Faz 3 denemelerinde test edilmektedir.

University College London Hospitals (UCLH) tarafından yürütülen denemede, doktorlar aşıyı, pembrolizumab veya Keytruda adıyla bilinen bir ilaçla birlikte veriyorlar. Bu ilaç, bağışıklık sistemini kanser hücrelerini öldürmeye teşvik eder.

Moderna ve Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından üretilen bu kombinasyon tedavisi henüz rutin sağlık hizmetlerinde kullanılmamaktadır, ancak klinik denemelerde test edilmektedir.

Diğer bazı ülkelerde, Avustralya dahil, hastalar üzerinde denemeler yapılarak daha fazla kanıt toplanmaya çalışılmaktadır. Bu, tedavinin daha geniş bir şekilde kullanılıp kullanılamayacağını belirlemeye yöneliktir.

Aşı, kişiselleştirilmiş olarak sunulmaktadır, yani her hasta için özel olarak hazırlanmıştır. Hastanın kendi tümörünün genetik yapısına uygun şekilde üretilir ve yalnızca o kanser hücrelerine özgü belirteçlere veya antijenlere saldıran proteinler veya antikorlar üretmesi için talimat verir.

UCLH araştırmacısı Dr. Heather Shaw, aşının melanomlu hastaları tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu ve diğer kanser türleri üzerinde de test edildiğini belirtti. Dr. Shaw, "Bu gerçekten uzun zamandır gördüğümüz en heyecan verici gelişmelerden biri" dedi ve ekledi: "Bu aşı kesinlikle her hastaya özel olarak üretilir, çünkü genel bir yaklaşımla işe yaramaz. Bu tür şeyler son derece teknik ve her hasta için özel olarak üretilmektedir."

Kovid Aşısıyla İlgili Korkutan İtiraf: AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi Nadir Yan Etkiyi Kabul Etti Kovid Aşısıyla İlgili Korkutan İtiraf: AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi Nadir Yan Etkiyi Kabul Etti

İngiltere'deki uluslararası araştırma, Londra, Manchester, Edinburgh ve Leeds gibi sekiz merkezde en az 60-70 hasta toplamayı hedeflemektedir.

Melanomun yaygın belirtileri arasında yeni ve anormal bir ben, büyüyen veya değişen bir mevcut ben, ve önceki normal cilt dokusunda değişiklik bulunur. Güneşten korunmak ve ciltteki değişiklikleri düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.

Bir melanom ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar etkili ve başarılı olma olasılığı o kadar yüksektir.

Faz 2 deneme verilerine göre, immünoterapi Keytruda ile birlikte aşı alan ciddi yüksek riskli melanomlu kişilerin üç yıl sonra ölme veya kanserlerinin geri gelme olasılığının, sadece ilaç alanlara göre neredeyse yarısı (%49) olduğu gösterilmiştir.

Dr. Shaw, tedavinin "oyun değiştirici" olabileceğine dair umutlarının olduğunu, özellikle "nispeten tolere edilebilir yan etkileri" olduğunu belirtti. Bu yan etkilerin yorgunluk ve aşı yapıldığında kolda ağrı olduğunu, ancak çoğu hastanın bunun grip veya Covid aşısından daha kötü olmadığını söyledi.