Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, kuduz vakalarının yüzde 99'unun köpeklerden bulaşma yoluyla meydana geldiğini açıkladı. Harris, sahipsiz köpeklerin bakımı ve kuduz gibi hastalıklara ilişkin yaptığı değerlendirmede, uzun yıllardır köpeklerin insanlarla birlikte yaşadığını ve bu durumun bazı hastalıkların köpeklerden insanlara geçme ihtimalini artırdığını ifade etti.

Harris, DSÖ, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve tamamen kuduza odaklanan bir grup tarafından "kuduz hastalığını önleme programı ve stratejisinin" geliştirildiğini belirtti. Bu stratejinin amacının, kuduzun endemik olduğu ülkelerdeki tüm köpek popülasyonlarının aşılanması olduğunu vurgulayan Harris, "Kuduz vakalarının yüzde 99'u köpeklerden insanlara bulaşıyor. Bu yüzden sahipsiz köpek popülasyonuyla ilgilenmek ve aşılanmaları kritik önem taşıyor. Bazı ülkeler, onları öldürme yoluna gidiyor, bu da etkili olmuyor. Sokak köpeklerinin sayısını azaltmak istiyorsanız veteriner servislerinizle görüşebilirsiniz ancak en önemlisi insanlara bulaşma ihtimali olan hastalıklara karşı aşılamaktır," dedi.

Sahipsiz köpeklerin diğerlerine göre daha sağlıksız olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Harris, bu hayvanların yiyecek bulmakta zorlandıklarını ve zor şartlarda yaşadıklarını söyledi. İyi bir aşılama sistemiyle birçok ülkede kuduz riskini azaltmayı başardıklarını belirten Harris, "Ne yazık ki çoğunlukla Asya ve Afrika'da kuduz nedeniyle her yıl on binlerce ölüm vakası kaydediliyor ve bunların çoğu 15 yaşın altındaki çocuklar. Kuduz hastalığının endemik olduğu bir bölgedeyseniz tüm köpeklerin etkili ve güvenli aşı olmasını sağlamak için çalışmalısınız," diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Netanyahu'nun Konuşmasına Tepki! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Netanyahu'nun Konuşmasına Tepki!

Harris, iyi bakılmayan, yemek bulabilmek ve hayatta kalabilmek için mücadele eden hayvan popülasyonlarının her zaman sorunlara yol açacağına dikkat çekerek, sahipsiz köpek popülasyonunun bulunduğu bölgelerde sorumluluk alınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Görsel Haber