Haber Merkezi- 16. yüzyılda Osmanlı sadrazamlarından Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilen kare planlı cami, yüzyıllar boyunca çeşitli restorasyonlardan geçti.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Ocak 2022'de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmaları, iç ve dış mekanda eş zamanlı olarak yürütülüyor ve caminin orijinaline uygun bölgeye özgü renkli taşlar kullanılıyor.

Özgün Taşlarla Restorasyon

Restorasyon çalışmaları sırasında, caminin minaresinde sarı, dış cephesinde ise yeşil tonlardaki taşlar kullanıldı. Bu taşlar, restorasyon ekibi tarafından kapalı ocaklardan çıkarıldı ve cami bahçesinde kurulan atölyede işlendi.

Minare ile iç ve dış cephe çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı camide ekiplerin kalem işi çalışmaları sürüyor. Cami, titizlikle aslına uygun şekilde restore edilerek yıl içinde yeniden ibadete açılması planlanıyor.

 "Gerekli Statik Güçlendirmeler Yapıldı"

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Osmanlı'dan miras kalan tarihi caminin kapsamlı bir restorasyondan geçtiğini belirtti. Saraç, "Yapılan araştırmalarda camimizin statik olarak çok büyük problemleri olduğu görüldü.

Gerekli statik güçlendirmeler yapıldı. Yapılan modellemeler sonucunda minarenin kaideye kadar sökülüp tekrar örülmesine karar verildi," dedi. Ayrıca, caminin özgün taşlarıyla ön plana çıktığını vurguladı.

Yoğun Çaba ve Araştırma

Saraç, restorasyonun aslına uygun gerçekleştirilmesi için yoğun çaba gösterildiğini belirterek, "Camide yeşil ve sarı taşlar kullanıldı. Bu da Keşan'ın kendine özgü yöresel kum taşı. Bölgede herhangi bir aktif taş ocağı yoktu.

Caminin aslına uygun olarak yapılabilmesi için bu taşı temin etmemiz gerekiyordu. Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda ocakları bulduk ve kendi imkanlarımızla taşları çıkardık," ifadelerini kullandı.

Başiskele'de Gençler Arasında Kur'an-ı Kerim Güzel Okuma Heyecanı! Başiskele'de Gençler Arasında Kur'an-ı Kerim Güzel Okuma Heyecanı!

Cami bahçesinde kurulan taş atölyesinde şekillendirilen taşlar, minare ve dış cephede aslına uygun şekilde kullanıldı. Saraç, camide kalem işi çalışmaları ve çevre düzenlemesinin devam ettiğini belirterek, restorasyonun bu yıl içinde tamamlanarak ibadete açılacağını söyledi.

Editör: Fatma Zehra