Sigara kullanımının kansere davetiye çıkardığı gerçeği, uzmanlar tarafından sıkça vurgulanıyor. Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, sigaranın kansere yol açma riskine dikkat çekerek, özellikle akciğer, ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserlerinin sigara alışkanlığıyla ilişkili olduğunu belirtti.

Ergenlik Döneminin 3 Temel Noktası Ergenlik Döneminin 3 Temel Noktası

Dereköy, sigaranın akciğer kanseri riskini içmeyenlere göre 15-30 kat, gırtlak kanseri riskini ise 10 kat artırdığını söyledi. Her yıl yaklaşık 30 milyon kişinin sigaraya başladığını vurgulayan Dereköy, sigara ve alkol kullanımının kesin kanser nedenleri olduğunu belirtti.

Sigara dumanının içerdiği gaz ve katran karışımının solunum yollarındaki tüylerin temizliğini bozduğunu ve bağışıklık hücrelerinin işlevini engellediğini ifade eden Dereköy, nikotinin ise sinir sistemi üzerinde etkili olduğunu ve kalp hızını artırdığını dile getirdi.

Ayrıca, pasif içicilik durumunda bile kanserojen etkilerin geçerli olduğunu vurgulayan Dereköy, sigaranın neden olduğu kanserler arasında akciğer, ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserlerinin bulunduğunu kaydetti.

Sigara kullanımının sadece kanser değil, aynı zamanda kalp hastalıkları ve kronik akciğer hastalıklarına da yol açtığını belirten Dereköy, tütünün zararlarının uzun yıllar sonra anlaşıldığını da sözlerine ekledi.