Haber Merkezi- Marmara Depremi'nin en çok etkilediği kentlerden biri olan Yalova'da, felaketin 25. yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenlendi. 2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği kentteki anma programı, sessiz bir yürüyüşle başladı. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan yürüyüş, 17 Ağustos Deprem Anıtı'nda sona erdi. Anma programı, Deprem Anıtı'nda düzenlenen etkinlikle devam etti. Anıt içinde yer alan deprem fotoğraflarının sergilendiği 03.02 ve 45 saniye salonları, yaşanan çatlak nedeniyle tedbir amaçlı ziyarete kapatıldı. Bunun yerine vatandaşlar anıtın çevresinde açılan fotoğraf sergisini gezdi.

Vali Kaya’dan Kentsel Dönüşüm Çağrısı

İl protokolüyle sergiyi gezen Yalova Valisi Hülya Kaya, daha sonra anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı. Ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaya şunları kaydetti:

"1999 depreminde kaybettiğimiz yakınlarımızın acısını bugün hep birlikte hissettiğimizi görüyoruz. Allah gani gani rahmet eylesin. Yakınlarına sabırlar diliyoruz. Bugünlerin bizim için önemi büyük. Deprem gerçeğini hayatımızın bir parçası haline getirmek zorundayız. Atacağımız her adımda, yapacağımız her planda deprem gerçeğini unutmadan hayatımızı planlamalı ve kararlarımızı ona göre değerlendirmeliyiz. Yalova'nın da bir deprem gerçeği var. Dolayısıyla, valilik, belediye ve tüm kamu kurum ve kuruluşları olarak her türlü tedbiri almak, riski azaltmak zorundayız. Bu yürüyüş, panel ve anma programının amacı da budur. Sadece kamu yatırımları ve tedbirlerle çözülemeyecek bir konu. Yalovalı hemşehrilerimize sesleniyorum; deprem riskini ancak birlikte azaltabiliriz. Afet sonrası kurtarma operasyonlarıyla bu durumu yönetemeyiz. Riskleri azaltmamız şart.

Yalova’da Coşkulu Toplu Sünnet Şöleni Yalova’da Coşkulu Toplu Sünnet Şöleni

Yalova'nın sıvılaşma zemini ve çok riskli bölgeleri var. Eski binaların yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada 'Ben bu işten nasıl karlı çıkarım?' düşüncesini bir kenara bırakıp depreme dayanıklı kentler oluşturmamız gerekiyor. Herkes taşın altına elini koymalı ve işi sadece kamudan beklememeliyiz. Riskli alanlarda vatandaşlarımızın anlayışını ve yardımını bekliyoruz. Bağlarbaşı kentsel dönüşüm projesi iyi bir örnek. Bunu diğer mahallelere de yaygınlaştırmak istiyoruz. 1999'daki acıları tekrar yaşamamak için birlikte hareket etmeliyiz."

Ardından, deprem eğitimi verilen programda Yalova Müftülüğü görevlileri Kur'an-ı Kerim, ilahiler ve dualar okudu. Saatler, depremin yaşandığı 03.02'yi gösterdiğinde, depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, sevdiklerinin isimlerinin yazılı olduğu mermer bloklara karanfil bıraktı.

Editör: Fatma Zehra