Kültür-Sanat

Tefekkür İçin İnşa Edilen Babasultan Camisi

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde bulunan Babasultan Camisi, mimarisiyle tefekkür etmeyi sağlayan bir yapı olarak dikkat çekiyor.

Abone Ol

Babasultan Camisi, Yenişehir ilçesinde daire şeklinde inşa edilmiş ve geçtiğimiz yıl ağustos ayında ibadete açılmıştır. Cami, özgün mimarisi ve özellikleriyle diğer ibadet mekanlarından ayrılmaktadır.

Caminin mimarlığını üstlenen Yüksek Mimar Ali Tarık Paksoy, caminin şeklinin yanı sıra içerdiği manevi değerlerle de farklı olduğunu vurgulamıştır. İbadet için gelenleri tefekküre davet eden ögelerle donatılan cami, insanların kainattaki yerlerini anlamalarına ve düşünmelerine yardımcı olmaktadır.

Caminin planı tam bir daire şeklindedir ve noktasal bir yapıya sahiptir. Bu daire şekli, insanın kainattaki küçüklüğünü ve Allah'ın büyüklüğünü sembolize etmektedir.

Caminin içerisinde 12 pencere bulunmaktadır ve güneşin konumuna göre içeriye yansıyan gölgelerin yönü değişmektedir. Bu özellik, insanın yaşamının akıp geçtiğini ve tefekkür etmesini sağlamaktadır.

Caminin girişinde bulunan 7 basamak, Miraç Gecesi'nde Peygamber Efendimiz'in çıktığı 7 kat semayı temsil etmektedir. Bu basamaklar, ibadet için gelenleri Allah'ın huzuruna çıkacaklarını düşünmeye teşvik etmektedir.

Cami içerisinde yer alan Allah lafzının bulunduğu tavan, ibadet edenlere manevi bir odak noktası sunmaktadır. Ayrıca, caminin halılarının 3 boyutlu görüntüsü, ileriye doğru yükselen bir basamak hissi vermektedir.

Babasultan Camisi'nin inşasında emeği geçen herkese teşekkür eden Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Sabır, caminin bölgeye kazandırılan önemli bir eser olduğunu belirtmiştir. Cami, 2,5 kattan oluşmakta olup, 1100 kişilik kapasiteye sahiptir.