Kültür-Sanat

Şanlıurfa’da Aile Yılı Paneli: Şiddet, Zararlı Akımlar ve Bağımlılıkla Mücadele Masaya Yatırıldı

2025 Aile Yılı kapsamında Şanlıurfa’da düzenlenen panelde; şiddet, zararlı alışkanlıklar, dijital tehditler ve aile mahremiyetine yönelik tehditler alanında uzman isimler tarafından kapsamlı şekilde ele alındı.

Abone Ol

2025 Aile Yılı dolayısıyla Şanlıurfa Valiliği ve İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Aileyi Tehdit Eden Şiddet, Zararlı Akımlar ve Alışkanlıklarla Mücadelenin Güçlendirilmesi” paneli, Şair Nabi Kültür Merkezi'nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Etkinlikte, akademisyenler, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar bir araya gelerek toplumsal sorunlara dikkat çekti.

Toplumu Tehdit Eden Unsurlar Bilimsel Yaklaşımlarla Tartışıldı
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Doç. Dr. Levent Bilgi, aile kurumunun korunması için bireylerin aile kurmadan önce nitelikli eğitim alması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde ailelerin birer "mutsuzluk fabrikası"na dönüşeceğini söyledi.

Prof. Dr. Şefkat Ökten: “Toplum Kimliğini Sorgulamalı”
İlk konuşmacı Prof. Dr. Şefkat Ökten, sunumunu interaktif bir şekilde gerçekleştirerek, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde erkek çocuk tercihi konusuna dikkat çekti. Kadın ve erkek arasındaki biyolojik farkların yok sayılmasının da, sadece bunları merkeze almanın da toplumsal dengeyi bozduğunu ifade eden Ökten, "Feministler ifrat, muhafazakârlar tefrit ediyor; dengeyi kurmalıyız" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Asoğlu: “Bağımlılık Kronik Bir İntihardır”
Şiddet ve bağımlılık konularını ele alan Prof. Dr. Mehmet Asoğlu, aile içi şiddetin temelinde çoğunlukla alkol ve madde bağımlılığı olduğunu, bağımlılıkla mücadelenin bataklığı kurutmakla mümkün olacağını söyledi.

“Bağımlılığın kesin çözümü, hiç başlamamaktır. En masum görünen sigara bile yıllar içinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor” diyen Asoğlu, toplum sağlığının temelinin aile huzuru olduğunu vurguladı.

Dr. İbrahim Kaygusuz: “Dijital Mahremiyet Tehlikesiyle Karşı Karşıyayız”
“Medya ve Dijital Mecralarda Aile Mahremiyeti” başlıklı konuşmasında Dr. Kaygusuz, hızlı teknolojik değişimlerin insanları nasıl etkilediğine dikkat çekti. Dijitalleşmenin bireyleri şekillendirdiğini, büyük verilerin insan davranışlarını manipüle etmek için kullanıldığını ifade ederek, “Çocuklarımız hangi sitelere giriyor, kimlerle iletişim kuruyor bilmiyoruz. Sosyal medya artık mahremiyeti yok sayıyor” dedi.

Prof. Dr. Atilla Yargıcı: “İslam Gönüllere Nazil Olmadı”
Son olarak söz alan Prof. Dr. Atilla Yargıcı, dijital bağımlılığın aile yapısını tehdit ettiğini belirtti. Batı medeniyetinin özgürlük adı altında mahremiyeti yok ettiğini ifade eden Yargıcı, “Biz Müslümanlar olarak çocuklarımızı başıboş bırakamayız. Sevgi emektir, sorumluluktur, korumaktır” diyerek aile içi sorumlulukların altını çizdi.

Panel, Farkındalık Oluşturdu
Katılımcılar, panelin oldukça öğretici ve farkındalık kazandırıcı olduğunu belirtti. Etkinliğin sonunda aile kurumunu güçlendirme ve gençleri bilinçlendirme adına benzer çalışmaların artması gerektiği vurgulandı.