Abone Ol

İran tehdit etti, Yunanistan alarma geçti

Yunanistan, İran’ın Avrupa’daki ABD üslerini hedef alabileceği yönündeki tehditlerin ardından Patriot füze bataryalarını Kerpe Adası’ndan, ABD ve NATO’nun Suda Üssü’nün bulunduğu Girit’e taşıdı.

İran tehdit etti, Yunanistan alarma geçti

Yunan basını, Avrupa’daki Amerikan üslerinin hedef alınacağı yönündeki İran tehditleri nedeniyle Patriot füze bataryalarının Yunanistan’ın en doğusundaki Kerpe Adası’ndan Girit Adası’na nakledildiğini bildirdi.

Yunan basınının aktardığına göre nakil işlemi pazar günü başladı. Birlik, feribotla Kerpe Limanı’ndan ayrıldı. Yayımlanan fotoğraflarda, füze bataryalarının limanda yüklenmeyi bekleyen kamyonlara monte edilmiş halde olduğu görüldü. Bataryalar, ABD ve NATO’nun Doğu Akdeniz’deki en büyük askeri üssünün bulunduğu Suda askeri tesisinin yer aldığı Girit Adası’na taşınacak.

Yunan medyasına göre bu yeniden konuşlandırma kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’ndaki savaşı tırmandırması halinde İran’ın Avrupa’daki Amerikan askeri hedeflerine saldırmayı değerlendirdiğine ilişkin haberlerin ardından alındı. İngiliz Financial Times gazetesi geçen haftanın başlarında İranlı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Tahran’ın ABD ile yürüttüğü savaş kapsamında vereceği karşılığı artık yalnızca bölge ülkeleriyle sınırlı tutmayacağını, ABD’nin yeni bir askerî tırmanışa gitmesi durumunda Avrupa’daki Amerikan hedeflerini vurmayı değerlendirdiğini yazmıştı.

Kaynaklara göre İran güçleri, Balkanlar ve Akdeniz çevresindeki ABD tesislerini hedef alma olasılığını değerlendirdi. Özellikle, Temmuz-Ekim 2026 döneminde Bezmer Hava Üssü’nün Amerikan uçaklarına yakıt ikmali amacıyla kullanılmasına izin verilen Bulgaristan ile geçen mart ayında bir İngiliz üssünün insansız hava aracı saldırısına hedef olduğu Güney Kıbrıs’a odaklanıldı.

Yunanistan’ın Kathimerini gazetesi, Financial Times’ın haberinin yayımlanmasından bu yana Yunanistan Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığının “en yüksek alarm durumunda” olduğunu bildirdi. Gazete, Girit’e Patriot bataryası konuşlandırılması kararında İran’ın askeri kapasitesine ilişkin değerlendirmenin büyük etkisi olduğunu belirtti.

Atina’nın müttefiklerinden edinilen bilgilere göre İran’ın cephaneliğinde, menzili 2 bin kilometrenin üzerinde olan ve Güneydoğu Avrupa’daki üsler ile altyapı tesislerini hedef alabilecek yeterli sayıda balistik füze bulunmaya devam ediyor.

Patriot füzeleri daha önce, mart ayında Türkiye’ye yakın Kerpe Adası’na konuşlandırılmıştı. Yunanistan ayrıca Güney Kıbrıs’taki Ağrotur İngiliz Üssü’ne düzenlenen saldırının ardından adaya F-16 savaş uçakları ile insansız hava araçlarını etkisiz hâle getirebilen sistemle donatılmış bir fırkateyn göndermişti.