HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, kamuoyunda büyük yankı uyandıran bir soru önergesiyle TBMM'ye başvurdu. Faruk Dinç, bir taraftan tasarruf tedbirleri alınırken diğer taraftan halkın parasının festivallerle çarçur edilmesinin sadece israf değil, aynı zamanda ifsat olduğunu belirtti. Bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yazılı olarak cevaplaması için şu 5 maddelik soru önergesini sundu:
Kültür ve Turizm Bakanlığı tasarruf tedbirleri kapsamı dışında mıdır?
Tasarruf tedbirlerinden dolayı 3 yıl boyunca kamuya yeterli derecede personel alınmayacağı bilindiği halde halkın parasının festivallerde harcanması tasarruf tedbirleri ile uyumlu mudur?
16 ili kapsayan ve 8 ay sürecek Türkiye Kültür Yolu Festivali için ne kadar bütçe ayrılmıştır?
Tasarruf tedbirleri açıklandıktan sonra 'Katkımız olsun babından' iptal edilen festival var mıdır?
Emeklilere zam yapılamayan bir ortamda opera ve bale gösterileri düzenlemek toplumsal gerçeklik ile uyumlu mudur?
Önergenin gerekçesinde, 17 Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile tasarruf tedbirlerinin devreye girdiği belirtilmişti. Bu genelgeye göre, 3 yıl boyunca kamuya yeni taşıt alınmayacağı, ihtiyaç fazlası araçların satılacağı, yeni bina alımı ve yapımı yapılmayacağı, temsil ve tanıtma ödeneklerinde kesintilerin olacağı ve personel alımının bile sınırlandırılacağı ifade edilmişti. Ancak bu tedbirlere rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 16 ilde 8 ay sürecek geniş kapsamlı bir festivaller dizisi düzenlemesi, eleştirilere yol açtı. Faruk Dinç, bu festivallerin, konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere, çocuk etkinliklerinden dijital sanatlara kadar yüzlerce etkinliği kapsadığını belirtti.
Dinç, bu durumu eleştirerek, tasarruf tedbirlerinin herkesi kapsaması gerektiğini ve bu tür harcamaların israf ve ifsat olduğunu vurguladı.