Genel

Uzmanlardan balon balığı için korkutan uyarı: En zehirli iki türü birden Türkiye'de

Hatay'da bir ailenin balon balığı tüketimi sonucu zehirlenmesi üzerine, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Köşker'den korkutan bir uyarı geldi.

Abone Ol

Balığı yiyen ailenin benekli balon balığını tükettiği belirtilirken, bu türün Türkiye'deki en zehirli iki balon balığı türünden biri olduğu ifade edildi. Balon balığı türlerinin et, deri, karaciğer ve bağırsaklarında bulunan tetrodotoksin adlı denizel kaynaklı çok güçlü bir zehir içerdiği belirtildi.

Ayrıca, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi, balon balıklarıyla ilgili toplumda bilgi kirliliği olduğunu ve "Japonlar tüketiyor, biz de tüketebiliriz" algısının hala kırılamadığını vurguladı.

Ancak, Türkiye'deki balon balıklarının ölümcül düzeyde zehir içerdiği, Japonların tükettiği balıkların Türkiye kıyılarında yaşamadığı bilgisi paylaşıldı.

Uzman, balon balıklarıyla ilgili zehirlenme vakalarının önlenmesi için toplumun bilinçlendirilmesi, özellikle sahil bölgelerinde yaşayan insanlara bu balıkların tüketilmesinin tehlikeli olduğunun anlatılması gerektiğini ve amatör su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğlerde balon balıklarının yasaklanması çağrısında bulundu.