Fil hastalığı tedavisi için erken tanı çok önemlidir. Hastalığın ilerlemesini önlemek için özel bandajlar, masajlar, egzersizler ve ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, şişliği azaltmak için cerrahi müdahale de uygulanabilir.

Fil hastalığı Türkiye’de nadir görülen bir hastalık değildir. Son zamanlarda fil hastalığı ile ilgili bazı haberler gündeme gelmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır:

Aydın’ın İncirliova ilçesinde ‘fil hastalığı’ nedeniyle 200 kiloya ulaşıp, 7 yıldır evden çıkamayan Aysel Dönmez (54), “7 yıldır evin içerisinde hapis hayatı yaşıyorum. Tek istediğim; diğer insanlar gibi gezip, dolaşabilmek” dedi.
İstanbul’a yerleşen Asya kaplan sivrisineği, yaz aylarına yaklaşılırken herkesi şimdiden tedirgin etmeye başladı. Sivrisinek ısırması sonucu fil hastalığı yani lenfödeme yakalanan güvenlik görevlisi İbrahim Nadir Karaoğlanoğlu’nun geçen ay hayatını kaybetmesi ise sivrisinekleri bir kez daha gündemin üst sıralarına taşıdı.


Sivas’ın Şarkışla ilçesinde milyonda bir görülen hastalığa yakalanan Tuncer Demirezen’in bacakları her yıl 7 santimetre genişliyor.

FİL HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Lenf sıvısı kan dolaşımına giriyorsa ve deri altına yayılıyorsa fil hastalığı olunabilir. Bazen kanser tedavisine bağlı da ortaya çıkabilmektedir. Kanser tedavisi için görülen radyasyon tedavileri fil hastalığı sebebi arasında sayılabilir. Bazı ameliyatlardan ötürü lenf yollarında hasarlar, mantar, çeşitli travmalar, enfeksiyonlar, sivrisinek ısırmasıyla bulaşan parazitler, lenf sistemiyle ilgili hastalıklar da fil hastalığı nedenleri arasında sayılabilmektedir. Lenfatik sistem, vücutta protein açısından zengin lenf sıvısı taşıyan bir damar ağıdır. Bağışıklık sisteminizin de önemli bir parçasıdır. Lenf düğümleri filtre görevi görür. Bu sistem enfeksiyon ve kanserle savaşan hücreler içerir. Lenf sıvısı, siz günlük işlerinizi yaparken kas kasılmaları ve lenf damarlarının duvarındaki küçük pompalar tarafından lenf damarlarından itilir. Lenfödem de, lenf damarları, genellikle bir kol veya bacaktan lenf sıvısını yeterince boşaltamadığında ortaya çıkar.

Suriye'nin Yeni Başbakanı Belli Oldu Suriye'nin Yeni Başbakanı Belli Oldu

LENFÖDEM HASTALIĞI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
İki ana tip lenfödem vardır. Biri birincil lenfödem diğeri de sekonder lenf ödemdir. Birincil lenfödem her yaşta gelişebilmekle birlikte bebeklikte, ergenlikte, gençlikte daha sık görülür. Sekonder lenfödem de kanser tedavilerinden sonra, travmalardan ve çeşitli enfeksiyonlardan sonra görülür.

LENFÖDEMİ VEYA LENFÖDEM İHTİMALİ OLAN KİŞİLER NELERDEN KORUNMALI?
Meme kanseri sonrasında koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılmasını ve radyoterapiyi takiben lenfödem görülebilmektedir. Kilolu olmak, romatoid veya psoriatik artrit gibi hastalıklar da lenfödem riskini artırabilir. Bazı tropik ülkelerden alınan enfeksiyonlar, aileden geçen kalıtsal sorunlar da bu hastalığı getirebilir.

Lenfödem riski olan